Landslag

VM-kvalik i Vilnius: Her er reisetipsene!

Har du tenkt deg til Vilnius i juni for å se håndballherrene spille VM-kvalik? Her kommer noen tips fra Rolf Fjeld som har vært utallige ganger i Vilnius og kjenner byen som sin egen bukselomme.

Vilnius, som er Litauens hovedstad, er en fantastisk by. Byen har ca.550.000 innbyggere.

Vilnius er den desidert koseligste hovedstaden i de tre baltiske landene. De fleste snakker godt engelsk. Planlegger du å reise bortover er det mye å spare på å bestille nå.

Norwegian flyr tirsdager, torsdager og lørdager. Air Baltic starter direkteflygninger fra Oslo 4 dager i uken med oppstart 17 mai. I tillegg starter Ryan Air opp flygninger fra Rygge til Kaunas (en time med tog) fra 5 mai.

Det anbefales å bo i Old Town. Et meget godt lite sentralt hotell jeg anbefaler er Centro Kubas (5-600 kroner natten for et dobbeltrom med frokost).
SAS Raddison blu ligger også like i nærheten rett bak rådhuset.

[Her er et utvalg av hoteller i Vilnius]

Gamlebyen i Vilnius er på Unescos liste over verneverdige bygninger. Et naturlig samlingspunkt vil være en pub-restaurant (åpent til 07.00 i helgene) med stor uteservering på torget rett foran rådhuset. Navnet på dette stedet er Amatininku utzeiga.

I Old Town ligger det masse restauranter og kafeer. Prisnivået bør heller ikke skremme. En pils koster ca.15 kroner. Middag med vin overstiger sjelden 150 kroner. De beste restaurantene er La Provence og Markus. Her er det noe dyrere, men fortsatt langt fra norske forhold.
Det desidert beste stedet nattestid heter Pabo Latino. Fullt trykk både ute og inne fra 22.00.

Ring en lokal taxi
Flyplassen i Vilnius ligger kun 10 minutters kjøring fra sentrum. Taxi på flyplassen er noe dyrere enn om man ringer lokale taxier. En lokal taxi ringer man etter og ikke kaprer på gaten.
En tur med flyplasstaxi inn til sentrum koster cirka 140,- kroner. Ringer du etter lokal taxi slipper du unna med 30 kroner.

Verdt å se er KGB museum. Dette ligger i hovedgaten cirka 10 minutters gange fra Gamlebyen. Absolutt verdt et besøk. Lenger bort i hovedgaten som heter Gedimino finnes katedralen som er et fantastisk byggverk.

Vilnius har flere kjempestore shoppingsentre. Det største heter Akropolis med over 300 foretninger, kinoer og innendørs skøytehall. Dette ligger litt utenfor byen, men er absolutt verdt et besøk.
Det finnes også store sentre inne i byen blant annet. Panorama og Europa. Omtrent 15 minutter utenfor byen er det også et kjempestort marked (på størrelse med Ekebergsletta).
Her kan man kjøpe absolutt alt fra et par truser til ny bil. Dette stedet heter Geruinai og er absolutt verdt et besøk. Drar du dit må du gjøre det på formiddagen da de åpner kl.06.00 og begynner å stenge i 12-13 tiden. De beste kjøpene er lin,sko og amber.

Lite kriminalitet
Det er lite kriminalitet i Vilnius i forhold til for eksempel Riga, men landet sliter stort økonomisk og svært mange har mistet sitt arbeide de siste to år. Gjennomsnittslønnen ligger på ca 30.000 kroner i året. Valutaen i Litauen heter Lithas og 100 lithas er cirka 235 norske kroner.

Jeg anbefaler på det varmeste å sette av en 3-4 dager når du først er der borte. I så fall bør du få med deg en tur til Trakai. Et fantastisk sted cirka 3 mil sør for byen.
En tur til Palanga, 350 km unna, er heller ikke å forakte. Her finner du milevis med sandstrender. Flott motorvei hele veien så turen går unna på tre timer.

Et utmerket nettsted som forteller deg mer om Vilnius by er www.vilnius-life.com

Tipsene er levert av Rolf Fjeld som arbeider for Norway Cup til daglig og har vært utallige ganger i Vilnius!

To Top
X