Landslag

Vegard Samdahl: -Vi skal kjempe som gladiatorer

Torsdag venter Island på motsatt banehalvdel og med norsk seier i denne kampen vil det fremdeles være en mulighet for å nå den mye omtalte semifinalen.

– Vi må komme oss hjem i forsvar. De er sinnsyke til å kontre, sinnsyke i sine ankomstfaser og vi må hindre dem i å lage mål. Og, så må vi lage mål, er oppskriften til Kristian Kjelling som var i mye bedre form da han onsdag møtte pressen.

– Jeg er mye bedre, er i hvert fall feberfri.

Etter fire dager i senga har han selv et god håp om å være spilleklar til Islandskampen.

– Skal trene litt i dag. Fire dager i senga med feber er ikke beste oppladingen, man blir jo ganske kaputt, forteller Kjelling som innrømmer at det ikke var enkelt å se Brasilkampen fra senga.

– Når kampen var såpass dårlig sitter man med hjertet i halsen.

Blir krig

Landslagssjef Robert Hedin forventer en knalltøff kamp mot Island torsdag.

– Det blir en knalltøff kamp der det blir tyve utvisninger til hvert av lagene, spøkte landslagssjefen for å illustrere hvor tøft det kommer til å bli når Norge og Island braker sammen i Cloetta Center i Linköping.

Med to poeng mot Island lever fremdeles håpet om en semifinale for de norske håndballgutta.

– Det handler om å få med seg poeng inn i mellomrunden. Er sikker på at du kommer til å se mange norske spillere som er gira mot Island. Vi skal kjempe som gladiatorer!, forsikrer Vegard Samdahl.

Slik slår vi Island
Daniel Birkelund, trener for landslag menn født 1990, har på sin blogg gjort en analyse av Norge og Island, samt lagt frem en «gameplan» som han håper Robert Hedin vil følge når de torsdag skal forsøke å ta to poeng mot Island.

Her er Daniel Birkelunds gameplan:

1. Stå i mot Islands kontrings- og ankomstspill. Direktekontringene unngår vi først og fremst med å være disiplinert i angrep (ikke gi fra oss ballen i “feil” situasjoner). Ankomstene unngår vi ved å ha stor innsatsvilje i returløpet (fra alle seks) og samtidig etablere forsvaret så tidlig som mulig. Det kan være lurt at vi ikke løper helt ned til 6 m, men i stedet snur oss litt høyere i banen og får oversikt. Vi må være forberedt på at Island gjerne kommer med to linjespillere i sin ankomst, så det er viktig at får “fanget opp” de – gjerne ved at vi blir stående på 8-10 meter med både toere og treere og hindrer linjespillerne å løpe bak oss (dytter dem ut igjen), på den måten kan vi sabotere timingen i det Island ønske å få til. Alle frikast vi kan lage både i returfasen og i de første sekundene etter at vi er tilbake i forsvar er gode å ta med.
–> Kan vi klare å stå imot Island i første og andrebølgen tror jeg vi har en veldig god mulighet til å stoppe dem på rundt 25 baklengs – da er vi i nærheten av å vinne.

2. Løsninger mot Islands forsvarsspill når de kommer langt frem og søker mye brudd: Være bevisst på å holde bredde og dybde i spillet. Bakspillerne må jobbe for å sette opp kantene og samarbeide med linjespiller. Linjespiller må variere plasseringen sin og gjøre det vanskelig for forsvarsspillerne å “ta vekk” mulighetene for innspill. Videre er det viktig at bakspillerne ikke satser hver gang, men heller går 100% når de først får rett avstand til forsvarsspilleren og timingen sitter. For våre playmakere (Børge Lund og Vegard Samdahl) blir det viktig at vi varierer valg av spill, og at vi både jobber med “store” bevegelser og med mindre samarbeid to og to.
–> Viktig at vi på forhånd “vet” at Island ofte varierer og tilpasser sitt forsvarsspill underveis.

3. Bruke eget kontrings- og ankomstspill. Ingenting er mer effektiv mot lag som vil kontre mye enn å kontre selv… Island bytter alltid minst en spiller, ofte to. De er imidlertid gode til å bytte og blir dermed sjeldent straffet for det, men jeg mener likevel at det her ligger mye muligheter for å skape problemer for dem. Det at Island vil ha inn minst en mann i sitt midtforsvar burde passe bra til det ankomstspillet som jeg vet Norge ønsker å jobbe mye med: Ballen inn til Børge Lund i midten, la han drive opp og sette trykk, og velge løsning. Jeg mener ikke at vi skal stresse opp tempoet og ta halvsjanser i ankomsten, men ved å trykke etter kan vi for det første få gode muligheter og for det andre kanskje hindre Island i å bytte. Kan vi tvinge dem til ofte å måtte stå med “feil” spillere i forsvar vil det være forstyrrende for deres strategi.
–> Hvis vi kan få følelsen av at vi styrer tempoet i kampen og har kontroll på begivenhetene får det lille mentale overtaket som kan være avgjørende.

4. Tørre å bruke laget med det mål at vi skal ha våre beste folk “fresh” de siste 10-12 minuttene av kampene, det er da det skal avgjøres. Jeg håper vi får se at vi hviler de fleste ett minutt eller tre midtveis i førsteomgang, ikke alle samtidig, men med en plan. Bakover har nå Einar San Koren vist at han er ordentlig i gang, så han kan fint gå inn å avlaste både som toer og treer (eller ta over hvis noen ikke fungerer), det gir oss litt ekstra å jobbe med. Fremover har vi Kjelling, Strand, Lund, Mamelund og Samdahl bak i banen som er i gang – tror det vil være fornuftig at i hvert fall alle de har vært på noen minutter i løpet av førsteomgang. På samme måte håper jeg man bruker Frank Løke for Myrhol fremover i noen perioder (selv om Myrhold er en maskin blir det en voldsom belastning å spille 60 minutter begge veier med den rollen han har). Så får disponeringene utover i andreomgang heller bli ut i fra hvem som har dagen, hvordan kampbildet er etc.
–> Skal vi vinne over Island må vi være offensive og tøffe i hodet, også fra benken!

Han har en utfyllende bloggpost om torsdagens dyst og er verdt å lese.

To Top
X