Norsk håndball

Tar Elverum tilbake hegemoniet?


Norsk herrehåndball har alltid vært i skyggen av damehåndballen på landslagsnivå, men den norske klubbhåndballen på herresiden har i det minste hatt forskjellige vinnere de seneste årene. På kvinnesiden har Larvik HK vært totalt enerådende, mens mennene har hatt fem forskjellige seriemestere de siste ti sesongene.

Dette har gjort den norske Grundig-ligaen langt mer uforutsigbar, men årets sesong ble allikevel en eneste lang parademarsj for Elverum som vant 20 av 22 kamper. Avstanden til de nærmeste forfølgerne fra Bækkelaget og Haslum endte på ni poeng, og hedmarkingene tok sitt første seriemesterskap siden 2013.

Arendal ble slått i sluttspillfinalen

Elverums dominans ble understreket ved at de også slo Arendal i sluttspillfinalen. Arendal vant serien i både 2015 og 2016, men i årets sesong måtte de nøye seg med en skuffende fjerdeplass. Det er derfor nærliggende å tro at den regjerende dobbeltmesteren kommer sterkere tilbake neste sesong, men Elverums suverene mesterskap i år betyr at du får gode odds på at Arendal klarer å gjenerobre tronen med det første. Håndball er også en lagsport med veldig lav uavgjortprosent, noe som betyr at det vanligvis holder å tippe på at et av lagene skal gå seirende ut av oppgjøret. Dette understrekes blant annet av årets tabell, hvor Bodø hadde uavgjortrekorden med tre kamper. I tillegg gikk fire lag gjennom hele sesongen uten en eneste poengdeling.

Bækkelagets juniorer ble Norgesmester i 2011 - kan de nå ha noe på gang på seniorsiden? | Foto: Bjørn Kenneth Muggerud

Bækkelagets juniorer ble Norgesmester i 2011 – kan de nå ha noe på gang på seniorsiden? | Foto: Bjørn Kenneth Muggerud

Hvor er de store byene?

Et interessant aspekt ved norsk herrehåndball er at bare Bergen av de fire store byene har lykkes med å vinne seriemesterskapet i dette årtusenet. Fyllingen gikk til topps i 2008, men utenom denne ene sesongen har det vært klubber fra mellomstore byer som Drammen, Arendal og Sandefjord som har stukket av med seriemesterskapet. Disse klubbene skal selvsagt ha ros for å gjøre et grundig arbeid med elitelagene sine, men det er allikevel ikke til å stikke under en stol at de store byene har mye å gå på. I Stavanger rykket Viking ned til 3. divisjon, noe som førte til at treneren måtte gå og at laget satser for fullt med en lokal profil neste sesong. Nivået i de lavere divisjonene er allikevel ikke høyere enn at Stavanger kan ha et topplag igjen om et par år. 

Kolstad fra Trondheim og Fyllingen fra Bergen sliter med å nå helt til topps i den øverste divisjonen. Trønderne endte på en syvendeplass denne sesongen, mens Fyllingen måtte ta til takke med en femteplass. Begge disse to klubbene besitter allikevel et stort potensial, og det blir spennende å se om disse outsiderne kan blande seg inn tetstriden de neste sesongene.
 

Bækkelaget har noe på gang

Situasjonen virker å være noe lysere i hovedstaden etter Bækkelagets sterke andreplass i årets serie. Vi må allikevel helt tilbake til 1984(!) for å finne sist gang et lag fra hovedstaden vant seriemesterskapet på herresiden. Man kan derfor håpe på at Bækkelaget kan ta steget helt opp de neste sesongene. Haslum har forsvart Oslo-grytas ære i dette årtusenet, og Bærums-laget vant serien i 2011, 2012 og 2014. I årets sesong havnet de på tredjeplass, og bæringene bør absolutt ha potensial til å kutte ned forspranget til Elverum neste sesong.

To Top
X