Norsk håndball

Svakere Larvik – men, gode resultater

Larvik har gjort en stor sesong, det skal det ikke være tvil om. Resultatene taler sitt, det kan ingen ta ifra dem. Men, allikevel har vel denne sesongens Larvik ikke vært like gode som tidligere sesongers. For kikker man bak poengene og tabellene, så er det flere ganger like gjerne kunne vært et av mange lag på øvre del av tabellen her hjemme i postenligaen.

Ute i Europa, da spesielt mot ungarske Györ, fikk man se at det ikke holder å spille på halvt gir i perioder av kampen. Da blir man straffet hardt, og det i hele fire av fire kamper.

Selv om det ble tett på en uavgjort for Larvik i den siste finalen i Ungarn så ble de igjen straffet av en elendig første omgang. Når man ikke klarer å score mer enn to mål de første sytten minuttene blir det rett og slett for dårlig når man møter internasjonal motstand.
Egentlig er det litt merkelig at et lag fullt av spillere med skuffen full av mesterskapsmedaljer ikke klarer å mobilisere på klubbplan. Er det i hodet til enkeltspillerne det sitter? Er det taktikken som feiler? Er lagledelsen for svak og redd for å ta noen sjanser?

Det er mange spørsmål som dukker opp på rekke og rad. For når det som omtrent er det norske landslaget, og kanskje attpåtil til tider bedre enn det norske landslaget så skulle man tro de kunne levere bedre enn de har gjort til nå.

Tapene mot Györ skal imidlertid rettferdiggjøres med at de spiller mot mange av verdens beste spillere hvis man skal se individuelt på hver og en av dem. Katrine Lunde Haraldsen er nok i skrivende stund verdens beste målvakt, selv om hun også har sine svakheter. Men, i finalekampen mot Larvik i Veszprem kledde hun av spiller etter spiller. Larvik og Norges storskytter, Linn Jørum Sulland, ble i finalen bokført med null scoringer. Noe man ikke ser ofte fra venstrehåndsskytten som banker inn mål etter mål til vanlig og er en spiller ethvert lag ville hatt i sin førstesekser.

Verdens beste strekspiller er riktignok norsk, men spiller også for Györ, og var med å sikre Györ trofeet med sine fem scoringer, noe som også gjorde henne til kampens toppscorer sammen med Jovanka Radicevic og Larviks Nora Mørk.
Vi tør å påstå at Larviks største feilvurdering var å slippe Løke avgårde ut av klubben. Med Heidi Løke på laget tør jeg påstå at Champions League-trofeet atter en gang hadde havnet i Larvik, slik det gjorde for et par år siden. Dengang med Heidi Løke på laget.

Jovanka Radicevic er ikke til å komme utenom når man nevner stjernespillere som setter sitt preg på Györs stjernerekke. Montenegrineren Radicevic var så sent som i desember sist år med på å ta EM-gullet foran nesen på nettopp Norge, og ble sågar tatt ut på all-star-team under mesterskapet. Håndballgleden på denne lille jenta vokser utenpå drakten, og håndballkvaliteten er like stor som gleden. Hun har en «vinnerskalle» slik som vi nordmenn er kjent for å ha, i alle fall i landslagssammenheng.

For å få frem den siste rettferdiggjøringen av at larvik taper mot et stjernespekket lag gjør at vi ikke kommer unna håndballens dronning, eller diva som noen vil si, Anita Görbicz. Hun er jenta som har vært med klubben i mange år, som man enten elsker eller hater og som har en egen evne til å gjøre som hun vil på banen. Hun står ofte frem i avgjørende situasjoner og kan til tider avgjøre en håndballkamp alene.

Larvik i endring
Det er vel ingen tvil om at stabiliteten og noen av grunnpilarene som Larvik har hatt opp gjennom har forsvunnet for alltid eller i kortere perioder. Dette har selvfølgelig gjort at man skal sette nye spillere inn på disse plasser og enten forsøke å fe de til å spille samme rollen som sin forgjenger, eller så skal man få satt sammen et helt lag til å tilpasse seg endringene. Og, det er vel det siste som har gjort at larvik kanskje ikke har vært så stabile som man er vant med.

Kari Mette Johansen, sikkerheten selv der ute på høyrekanten, ble borte. Med det så ble masse rutine, kontringsspill i verdensklasse og en sikkerhet borte. For all del Thea Mørk er en spiller med mange kvaliteter, men hun mangler i alle fall den erfaringen Kari Mette Johansen stod for.

Både Gro Hammerseng og Tonje Larsen mangler en del fremover, men innehar mye rutine. Denne kunne vi imidlertid ikke skimte noe særlig fremover på banen, mens bakover er de fremdeles noen av verdens beste. Nå sies det at Tonje Larsen skal kunne klare å spille mer og mer fremover, og vi ser allerede fremover til neste sesong når forsvarsdronninga kan være med å sette fart og trykk i kontringene til Larvik. For selv om Larsen har vært med på hele Larviks tur opp igjennom er hun fremdeles sulten på mer, på tross av at hun nærmer seg de førti.

Ingen gambler

Hvis vi skal dømme ut fra handlingene til ole Gustav Gjekstad er han ingen stor gambler. Han er nok ikke typen som bruker mye tid på casino online. For hadde han gjort det er vi sikker på at han hadde brukt en brennende heit Nora Mørk mer i finalen sist lørdag. Nora Mørk rett og slett glødet der hun satte fart, trykk og viste en «fighting spirit» som det ikke hadde gjort noe om smittet over på resten av Larviklaget.
På de få minuttene hun fikk spille banker hun inn fem mål og delte dermed toppscorertittelen med Løke og Radicevic.
Spørsmålet alle sitter igjen med etter kampslutt er om man kanskje skulle latt en spillelysten Nora Mørk fått noen minutter til. Kunne det avgjort finalen til larviks fordel?
Det svaret får vi aldri og det blir bare spekulasjoner. Og, forklaringen om at Nora Mørk ikke skal belastes mer enn 15-20 minutter i hver kamp etter to års skadeavbrekk må vi jo bare akseptere. Men, vi liker allikevel å spekulere i om fem minutter til med Nora Mørk hadde gjort noe.

Skulle gjerne sett Ole Gustav Gjekstad gamble litt mer, ta noen sjanser når alt annet ser ut til å gå i stå. Har han ikke den gambleren i magen? I så tilfelle vil vi oppfordre han til å ta litt tørrtrening ved å oppsøke noen pokerrom for å gamble litt. For å hjelpe litt på vei har du noen linker tilpoker her.

Kunne det vært en idé å hive innpå Bille, Breistøl eller for den saks skyld Lene Rantala. Enn om for å bare få litt endringer på banen som kunne slå den ene eller den andre veien.

Nye sjanser og nye spillere
Nå er lyset slukket ute i Europa for denne sesongen, men det kommer en ny sesong og den ser vi frem til. Ny sjanser og nye spillere kommer til.

En av de mer spennende er Lise Løke som kommer fra Storhamar til Larvik. Lise er en spennende spiller med mange av de samme kvalitetene som storesøster selv om kanskje ikke hele potensialet er kommet til uttrykk enda. Det skal bli spennende å se om det Lise kan etablere seg og få utviklet spillet enda litt til i Larvik. Lise Løke erstatter Pernille Wibe som forsvinner ut av Larvik

To Top
X