EM 2012 Serbia

Kenneth Klev debuterer i mesterskap som 33-åring

Kenneth Ryvoll Klev

Kenneth Ryvoll KlevI en alder av 33 år får endelig Kenneth Ryvoll Klev sin mesterskapsdebut. Når EM i Serbia starter 15 januar, spiller Kenneth sin landslagskamp nummer 43 siden landslagsdebuten i 2002. Vi har tatt en liten håndballprat med denne blide nordmannen, som til daglig spiller i tyske Bergischer HC.

Utfordrere
Hvis håndballgutta kommer inn i en fin rytme, kan de lykkes i alle kampene, mener Kenneth.

– Jeg tror nok vi er en utfordrer i nesten alle kampene. Vi ser ikke for oss at vi er noen store favoritter i noen av de egentlig. Nå har ikke jeg spilt så mange mesterskap, så jeg prater ut i fra det jeg har sett på tv og de lagene jeg kjenner. Så, jeg tror det blir vanskelig, men det er absolutt mulig hvis man kommer inn i en fin gli, det kan gå.

Norge møter sterk motstand i de innledende kampene. Først ut er Slovenia, som håndballgutta har hatt grei kontroll på de siste årene. Siden 2008 har Norge vunnet tre og tapt kun en kamp mot Slovenia.
Videre står både Island og Kroatia på programmet. Island er heller ingen enkel motstander. I møtene siden 2008 står Norge med en seier, tre uavgjort og tre tap.
Kroatia har ikke håndballgutta møtt så mange ganger. I de siste fire kampene har det blitt, én seier, én uavgjort og to tap. Det er absolutt en hard gruppe.

– Ja, men i EM er det nesten alltid det. Det er vanskelig uansett. Vi møter Kroatia, Island og Slovenia. Slovenia kjenner jeg ikke noe til, jeg spiller mot noen av de i Bundesliga, men man vet jo ikke helt hvilke nasjonaliteter alle har.

Mange mener at Slovenia-kampen er nøkkelkampen for å gå videre fra gruppespillet. De tre beste lagene fra gruppespillet går videre til hovedrunden.

– Ja, det er det nok helt sikkert. Fordi mot Island er det alltid tette kamper, det har i hvertfall vært det de gangene jeg har vært med. Men de sitter med en helt vannvittig erfaring innen mesterskap, det er helt utrolig. Så det blir råvanskelig. Og Kroatia er på hjemmebane nesten. Nei, jeg tror det blir råtøft rett og slett, men det er jo gøy når det er sånn.

En viss forventning
Det har lenge vært snakk om håndballgutta endelig skal nå en semifinale i et mesterskap. Det har vært nære på, i VM i 2009 var de kun et mål unna, etter at Norge blant annet slo Tyskland i en nervepirrende kamp.

– Jeg tror nok på en måte at presset bør ikke ligge hos oss, men det er vel noe som ofte blir skapt utenfra, også som kanskje spillere og gruppen kan føle på. Men jeg tror sånn personlig og med de oppfatningene jeg har, så føler jeg vel ikke at vi sitter med så mye press nei. For det er veldig, veldig tøft og i et EM, enda tøffere enn i et VM. I startfasen i hvertfall, da håndball er mest utbredt i Europa. Så, jeg ser på oss som i en utfordrerrolle. Men Norge har gjort gode mesterskap som gjør at det ligger en viss forventning der, men aldri nådd helt opp.

Svekket mannskap
I romjulen kom beskjeden om at Steinar Ege takker nei til landslaget, kroppen tåler ikke belastningen et mesterskap vil påføre den rutinerte målvakten. I ettertid har også Kjetil Strand og Kristian Kjelling måtte melde pass på grunn av skader.

– Siden Steinar (Ege) er borte, som har vært kaptein og en av verdens beste keepere, så er jo det noe som spiller inn. Og litt skader og sånt på andre spillere. Kjetil Strand har jo banket inn mål for Norge. Det er noen jokere som er borte, men samtidig så er det kvaliteter tilbake og hvis vi er flinke nok til å utnytte det, så er det absolutt mulig.

I oktober ble det arrangert Bring Cup på hjemmebane, hvor blant andre Kenneth Klev, Espen Lie Hansen og Christoffer Rambo fikk tillit og spilte gode kamper. Selv med noen skader, viser andre at de har kvaliteter og fortjener en plass på laget.

– Hvis de blir brukt riktig og vi klarer å matche med fight, så kan alt skje. I Bring cup var det et litt annet nivå enn det vi møter nå i mesterskap, så det blir litt vanskelig å ta utgangspunkt i de kampene. Hvis bredden i laget blir brukt riktig så er det en fordel for oss vil jeg tro.

Opprykk til første Bundesliga
Kennet Klev spiller i tyske Bergischer som rykket opp i første Bundesliga før denne sesongen. Nivået i første Bundesliga gir Klev en annen hverdag i forhold til de to siste sesongene.

– Det er mye mer spennende. Jeg har spilt der før, jeg spilte der i Gummersbach, også valgte jeg å dra til en annen klubb da jeg fikk begrenset med spillertid på min posisjon. Det har vært kjempegøy å få være med å bygge opp et lag, ikke fra bunn, men et satsningslag som skulle opp. Vi klarte det ikke første året, klarte det nesten det andre året, også klarte vi å rykke opp nå. Men det som er, er at alt betyr så mye mer. Det er fulle haller, det er veldig gøy. Man merker at man blir annerkjent for det man gjør og det blir satt pris på. Men samtidig så er det nesten lettere å spille i første bundesliga for oss som lag enn i andre bundesliga. I andre bundesliga skulle vi vinne alle kampene, men i første så er ikke det forventningspresset der, alikevel så klarer man å prestere.

Så langt har klubblaget tatt ti poeng i Bundesliga og ligger på en trygg plass med tanke på å holde seg på det gjeveste nivået neste sesong også.

– Ja, vi har ti poeng så langt og skulle hatt fire poeng ekstra sånn egentlig. Men vi ligger godt an sånn til å holde oss. Det er nytt av året at det er tre lag som rykker ned, det er kun en andre bundesliga, i fjor var det to. Men vi har kamper hvor vi leder mot Lemgo, som er et etablert lag, hvor vi leder med åtte når det er et kvarter igjen også taper vi med ett. Det er det som mangler i et nyopprykket lag, at det er noen som kliner til og scorer det ektra målet som trengs. Pluss at vi har veldig mange gode kamper, men vi taper med ett.

I romjulen møttes Rhein-Nekar Löven og Bergischer til noe man kan kalle et norsk oppgjør i Tyskland. Her møttes Børge Lund, Bjarte Myrhol, Kenneth Klev og Kristoffer Kleven Moen på parketten.

– Det ble klart vunnet av de to andre (Bjarte Myrhol og Børge Lund) desverre. De siste to ukene var vi inne i en litt dårlig periode, det gjorde at vi ikke klarte å henge helt med i den kampen der. Men det er veldig gøy, vi møter masse gode spillere og det er nesten lettere å møte bedre spillere, for de vet man litt mer hva gjør. Selv om de gør det veldig, veldig bra, så er det på en måte litt enklere. Vi er et ganske stort lag, et fysisk lag. Det blir slått veldig hardt ned på i andre bundesliga, for der er spillerene litt mindre. Mens i første bundesliga får vi lov til å gjøre litt mer, ta i litt mer. Jeg trives veldig godt med det, veldig glad for at jeg er der jeg er og kan nyte det.

Siden Klev møter sterk motstand og spillere i verdensklasse i kamper i Bundesliga, blir det tøffe tak som gir en bra oppkjøring i forhold til mesterskapsformen.

– Det har gått litt i bølger, fra veldig bra til kamper hvor man føler man er helt utafor. På slutten har det gått greit, men de to siste kampene syntes jeg selv jeg var dårlig. Så derfor så gledet jeg meg litt til romjulspause og gjøre noe annet, vært ute på ski, være med familie og venner og sånn. Jeg tror det har gjort bra, man gleder seg til å trene og glemme det som var litt dårlig før jul og ta med seg den lysten i oppkjøringen.

Oppkjøringskampene

Egypt og Frankrike har blitt valgt som Norges motstandere i oppkjøringen til årets EM i Serbia. Egypt er Afrikamestere og Frankrike er regjerende verdensmestere.

– Frankrike er i hvertfall god nok matching. Egypt har jeg spilt mot tidligere, de har variert veldig. Men tydeligvis har de gjort gode resultater mot lag som Russland og de spiller en litt annen for for håndball, så det er kult det altså. Det er greit å starte med kamper, da kan man gjøre de feilene også har vi tid til å trene på det frem mot Frankrikekampene eventuelt.

Disse fire møtene blir generalprøven for Robert Hedins mannskap.

– Ja, det er fire kamper bare, det går fort det regner jeg med.

Vi ønsker håndballgutta og mesterskapsdebutanten Kenneth Ryvoll Klev lykke til i EM!

Handballmagasinet.no er til stede i Serbia og gir deg daglige oppdateringer gjennom hele mesterskapet. Norges første kamp spilles mandag 16.01. Da møtes Norge – Slovenia, kampen som er spådd å være skjebnekampen i forhold til videre avansement. Kampen leser du om her på våre sider, og den kan også sees på TV2, klokken 1755.

To Top
X