Norsk håndball

Jubel i Vestfold og Rogaland – Sandnes og Nøtterøy er klar for Grundigligaen

Rogaland og Vestfold var tidligere de dominerende fylkene i norsk herrehåndball, men de siste årene har idretten nærmest gått i dvale begge steder. I år har gamle storheter som Viking, Runar og Sandefjord alle spilt i 1. divisjon, med blandede resultater. 

Viking, som gjorde det stort på 1990-tallet, rykker ned for andre året på rad. Dette betyr at siddisene må spille på nivå 3 for første gang på over 30 år. Runar og Sandefjord har gjort det langt bedre med en tredje og fjerdeplass foran den siste serierunden, men begge måtte til slutt strekke våpen for to relativt ukjente klubber som Nøtterøy og Sandnes.

Sandnes har alltid vært i skyggen av Stavanger som håndballby, men gaukene har nå for alvor satt et lag som overrasket spillselskaper som bet365 ved å sikre et opprykk mot alle odds til den gjeveste divisjonen i norsk herrehåndball. Det samme kan sies om Nøtterøy, og disse to klubbene erstatter Lillestrøm og St. Hallvard i Grundigligaen neste sesong. 

Sandnes er et ubeskrevet blad

Byen innerst i Gandsfjorden har for alvor begynt å yppe seg i norsk idrett. Sandnes Ulf var et par sesonger i eliteserien i fotball, og nå har turen kommet til Sandnes HK til å prøve seg på det øverste håndballnivået. Sandnes har aldri vært kjent som en stor håndballby, men i denne jubelsesongen har alt gått gaukenes vei, og laget kunne feire et overraskende opprykk den siste helgen i mars. 

Sandnes har hatt en langt bedre økonomi enn de to skakkjørte klubbene lenger nord, noe som betyr at klubben har bygget seg opp til å bli den beste i Rogaland ved å hente flere av de beste spillerne fra ærverdige SIF og Viking. Det spørs vel allikevel ikke om man må se utenfor fylkesgrensene hvis man ønsker å fornye kontrakten i Grundigligaen neste sesong. Lagene i Grundigligaen holder naturlig nok et langt høyere nivå, og Sandnes bør derfor hente et par spillere med erfaring fra det høyeste nivået for å unngå at oppholdet i den øverste divisjonen blir kortest mulig.

Nøtterøy ser fram til å etablere seg på det øverste nivået

I begynnelsen av dette årtusenet spilte Nøtterøy på nivå 5, og klubben har opplevd at herrelaget har opplevd en rivende utvikling de siste årene. I disse dager er klubben den beste i Vestfold, og det blir spennende å se om den kan bevare hegemoniet i årene som kommer. Opprykket ble på mange måter spikret etter den råsterke seieren borte mot rivalen Sandefjord. Dette tapet må ha svidd for hjemmelaget, som bare for ca. ti år siden lå flere lysår foran Nøtterøy. Nå er situasjonen nesten snudd på hodet, og Sandefjord ser også ut til å havne bak Runar i kampen om den viktige kvalifiseringsplassen. 

Det blir viktig for klubben å beholde nøkkelspillere som Simen Kroken og Khaled Centout. Begge disse er bakspillere som har bidratt med viktige mål denne sesongen. Trenerteamet, med Torbjørn Klingvall i spissen, har derfor en stor oppgave foran seg med å holde laget intakt. I tillegg spørs det hvor stort rom det er for å hente forsterkninger som kan hjelpe klubben med å etablere seg i Grundigligaen på lang sikt.

To Top
X