Andre nyheter

Hvordan Covid 19 vil påvirke håndballen i lang tid fremover

De aller fleste har vel forlengst skjønt at Korona-pandemien ikke er noe som forsvinner i løpet av de kommende ukene. Det vil ta tid før ting er tilbake til normalen. Desto lengre tid det tar, desto større påvirkning vil Covid 19 få på alt som skjer i verden. Dette gjelder også innen idretten, og en av sportene som har merket konsekvensene forlengst er håndballen. Mesterskap og turneringer avlyses eller flyttes, og for landslag og klubber gir dette konsekvenser både når det gjelder det sportslige og ikke minst økonomisk.

Kan du se på håndball for tiden?

For den håndballinteresserte er det ikke mye som pågår av kamper for tiden. Skal du se på noe er det i så fall gamle opptak eller live stream på forskjellige bettingsider. Det er også der du skal se om du ønsker å spille odds på fremtidige håndballkamper. Leter du hos bettingselskapene vil du finne et godt tilbud for oddsspill på håndball. Langspill på hvem som vinner damenes EM 2020 ligger ute. Der kan du jo satse på Norge!

Lite fellestreninger og kamper svekker det sportslige

For håndballen har Korona allerede medført at turneringer er blitt utsatt og kansellert. Innenfor damehåndballen ble for eksempel Delo Final 4 i Champions League først flyttet fra mai til september, men nå har det europeiske håndballforbundet EHF avlyst det hele og gitt lagene beskjed om å forberede seg til nest sesongs utgave av CL. I tillegg er alle aldersbestemte mesterskap som skulle avvikles denne sommeren, avlyst. Ikke minst er sommer-OL i Tokyo flyttet til neste år. Dette er uten tvil den største håndballfesten innenfor sporten.

Strenge restriksjoner for hvordan lag og spillerne får trene gjør at rutinene med tanke på treningshverdagen er blitt lagt om. Selvsagt en utfordrende prosess for alle de involverte enten det er spillere, trenere eller ledelsen i klubbene. I Norge forventes det at seriespill kommer i gang som planlagt på de øverste nivåene, og man er også optimistisk når det kommer til breddeidretten.

Imidlertid forutsetter alt dette at det kan spilles håndball. Det kan fort endre seg om Covid 19 blusser opp igjen. Da kan alt av håndball stoppe igjen. Fremtidige mesterskap kan bli avlyst og flyttet på. Dette vil helt klart gå utover den sportslige utviklingen og det samme gjelder for rekrutteringen til sporten.

Store økonomiske utfordringer

Det å kalle denne pandemien frem til nå for en økonomisk katastrofe er kanskje å ta for hardt i, men det er ingen tvil om at den får svært store økonomiske konsekvenser for håndballsporten. Utfordringene som har vært frem til nå blir bare en mild bris om dette trekker ut over 1 år.

Klubbene har mange eksisterende forpliktelser. Dette gjelder løpende kostnader, og herunder er lønninger en stor post. Hvis det ikke spilles kamper blir det lite med inntekter for klubbene. Spilles det kamper for tomme tribuner forsvinner store inntekter i form av tapte billettinntekter og salg av mat og supporterutstyr på kampdagene. Uten en velfungerende idrett uteblir sponsorene etter hvert. Det samme gjelder inntekter fra TV-rettigheter. Eksisterende avtaler løper jo, men det kan godt hende at de må reforhandles om dette trekker ut i tid. Helt nye avtaler kommer i alle fall ikke på plass.

Spillere og klubber kan kanskje reforhandle lønnsavtaler, men alle skal ha til salt på maten, og lønnskutt er neppe nok til å redde klubbene økonomisk. Når det ikke spilles håndball er det også vanskeligere å selge og kjøpe spillere, og mange klubber har ikke råd til å kjøpe samtidig som andre igjen er avhengige av å selge for at driften skal gå rundt.

To Top
X