Andre nyheter

Hvor mange spiller håndball i Norge i dag?

Norge er et land der idrett er i forsetet, og selv om svært mange heller mot fotball i ung alder, er også håndball på vei opp og frem blant den yngre generasjonen. Det er flere grunner til at håndball har blitt en av de mest populære idrettene i landet, og ingenting tyder på at trenden vil roe ned de neste årene. I takt med at landslagene til Norge gjør det bra i store verdensmesterskap og det legges til rette for at vi skal få mest mulig ut av spillingen, blir håndball som sport tvert imot bare mer og mer populært. 

Antall norske spillere

Ifølge tall fra NHF – Norges håndballforbund – spilte nesten 138 000 nordmenn håndball i tilknytning til et håndballag i 2019. Med den jevne økningen i antall spillere vi har sett det siste tiåret, er det dessuten grunn til å tro at tallet er mye høyere nå. Totalt finnes det 10 500 forskjellige lag fordelt på hele 814 klubber, og med dette i bakhånd kan vi trygt si at håndball er en populær idrett. Men hva skyldes det store oppsvinget i folk som trekker til håndballbanen?

Kvinnelandslaget

På mange måter kan vi si at håndball er en del av kulturen vår, i hvert fall for dem av oss som var sportsinteressert på 90-tallet og 2000-tallet. Da herjet nemlig det kvinnelige håndballaget på banen, og de utkonkurrerte alle de møtte. Både EM-gull, VM-gull og OL-gull ble et faktum, og oddssider som Comeon ga oss muligheten til å tippe på utfallet og ga oss samtidig litt ekstra spenning. 

I takt med spenningen, god TV-underholdning og fantastiske sportsprestasjoner begynte nordmenn landet rundt å få øynene opp for sporten. De unge så opp til håndballandslaget og ville være som dem, og en ny generasjon håndballspillere dukket sakte, men sikkert opp. 

Det er dessuten ikke første gang en idrett har fått et oppsving etter gode prestasjoner fra toppidrettsutøvere. Bartosz Piasecki tok for eksempel sølv i fekting i 2012, og fekting plutselig ble noe folk ville drive med. Helt enkelt lar vi oss inspirere, og vi vil gjerne følge i de flinkes fotspor.

Norges håndballjenter

Herrelandslaget

Selv om det i stor grad var kvinnelandslaget som briljerte for et tiår siden, har trenden forplantet seg hos herrene også, som gjør det stadig bedre i mesterskap de deltar i. At herrene har begynt å gjøre det bra i sporten har gjort at flere menn har turt å prøve seg på amatørlag og har lyst til å lære seg håndball. Faktisk er én av tre som spiller håndball i dag menn – en stor forbedring fra tidligere år. 

Heder, ære og fordeler

I dag har samfunnet lagt til rette for at de som satser på håndball skal bli gode. Og de som blir aller best kan leve av håndballen og få gode lønninger, til og med spille for større utenlandske lag. Med andre ord er det ingen grenser for hvor langt de som starter med håndball kan nå om de legger inn en innsats. Husk at spilling på landslaget og gode lønninger kun var en drøm for alle på landslaget også, en gang i tiden!

To Top
X