Hovedsak

Håndballdommere med sand mellom tærne

De norske strandhåndballagene er gode representanter for Norge og norsk håndball med sitt supre spill og fremtoning under EM i strandhåndball som foregår i Larvik denne uken. Men, det er ikke de eneste representantene fra Norge som deltar i mesterskapet.

Håvard Kleven og Christian Ramberg er til vanlig dommere på øverste nivå i norsk innendørs håndball, men om sommeren trekker de capsen på hodet og slenger fra seg skoene for å være med på strandhåndball med sand mellom tærne.

De har allerede markert seg i sanden og anses som ett av Europas beste dommerpar i strandhåndball. Under EM, som denne gangen foregår på hjemmebane, blir de evaluert av både trenere og EHF-delegater. Med avkrysningsfelt på kamprapportene hvor trenerne skal gi sin vurdering på dommerne i sin egen kamp er justisen både hard og rettferdig.

Handballmagasinet.no tok en snakk med tidligere toppdommer og nå medlem av EHF Beach Comission,Ole R Jørstad, hvor han sitter som dommer og delegatansvarlig. Vi spurte hva som gjør Håvard Kleven og Christian Ramberg til et av Europas beste dommerpar i strandhåndball.

– De har i utgangspunktet et godt talent for å bli gode dommere. De er faglig dyktige og har gode personlige egenskaper. De kommuniserer godt med trenere, spillere og publikum. Med glimt i øyet og et kroppspråk som viser at de koser seg i sanden gjør at de er et av Europas beste dommerpar i strandhåndball for tiden.

Show, fair play og masse moro
En del av det som skiller strandhåndball fra normal innehåndball er at dommerne også får utfolde seg på banen med litt mer personlighet og artisteri. Det er fair play og masse morsom håndball.

– Det som er flott med strandhåndball er at det er et mer uformelt miljø og vi kommer tettere på spillere og trenere enn vi gjør i vanlig innehåndball. Hele settingen er annerledes og vi får lov til å utfolde oss selv mer, forteller Håvard og Christian.

Som det meste av all annen idrett er det viktig å være godt forberedt for å være på topp nivå. Håvard og Christian har lagt ned noen treningstimer og turer utenlands for å få dømt på et såpass høyt nivå at de kan hevde seg i et mesterskap som EM. For det er ikke bare lagene som konkurrerer om finale, det er også hard konkurranse mellom dommerparene.

– Målsetningen vår er å få en finale her i EM slik at vi kan være aktuelle for VM i Tyrkia neste sommer, forteller de ambisiøse håndballdommerne.

Tidligere i juni var de i Ungarn sammen med de norske landslagene og dømte en turnering som ga de god trening før EM i Larvik. Her fikk de god matching og tilbakemeldinger på hva som var bra og hva som kunne bli bedre.

Christian Ramberg og Håvard Kleven er kun inne i sin andre sesong med strandhåndball, men har på rekordtid klatret frem som en av de beste dommerparene i sitt første mesterskap. Nå gjenstår det kun noen få kamper mellom dem og en finale!

To Top
X