Andre nyheter

Håndball – en dansk oppfinnelse

Danskene kan skryte av flere oppfinnelser som har forandret livet til mange mennesker på planeten. Høyttaleren, insulinet og Lego-klossene er bare noen få av de geniale tingene som har erobret verden og gledet både store og små. Var du i tillegg klar over at håndball også er en oppfinnelse som har sin opprinnelse i Danmark. Selv om tyskerne hevder å være opphavsfolket, så ble håndballsporten utviklet i 1897 av de to danske skolelederne Holger Nielsen og R. N. Ernst, som var fra henholdsvis Sjælland og Fyn. Og selv om håndball ikke har status som den offisielle danske nasjonalsporten, er det mange dansker som elsker denne sporten mer enn noe annet. Dog er det stor forskjell mellom håndball slik vi kjenner den i dag og sporten som ble utviklet på slutten av 1800-tallet.

11 mann på laget

På slutten av 1800-tallet var de fleste folk mest opptatt av fotball når det kom til sport med ball, og i begynnelsen ble håndball faktisk spilt utendørs med 11 mann på hvert lag. Fram til 1996 ble det faktisk arrangert en rekke verdensmesterskap i denne typen håndball, men 7-mannsversjonen, som vi kjenner den i dag, er helt klart den mest utbredte. I dag er det særdeles sjeldent man spiller håndball utendørs, med mindre du velger å inkludere strandhåndball, der det også holdes offisielle internasjonale mesterskap.

I dag har håndballsporten spredt seg til hele verden, og sporten har sementert sin posisjon som en av de mest populære sportsgrenene vi har. Dette ses ikke bare på grunn av de mange tilskuerne som kommer på kampene, men også på hvor mye det spilles på handballkamper. I dag kan man knapt se en hjemmeside for et nettcasino eller sportsbettingfirma uten at de tilbyr spill på håndballkamper.   

Populært i hele verden

Selv om verdensmesterskapene preges av land fra Europa, er det også håndballnasjoner fra Asia, Afrika og Sør-Amerika som klarer seg godt i mesterskapene. Blant kvinnene er det ikke minst Sør-Korea som har gjort det bra, og sørkoreanerne vant til og med verdensmesterskapet i 1995. I Afrika har land som Egypt, Tunisia og Angola vist sine evner på den internasjonale håndballparketten, mens Sør-Amerika, på grunn av Brasils gull i verdensmesterskapet for kvinner i 2013, har fått et enormt løft innenfor håndball i det ellers så fotballgale landet.

Det internasjonale håndballforbundet har jobbet intenst med å spre sporten til hele verden, og forbundet har i stor grad lykkes med å spre kunnskapen og interessen til selv de fjerneste himmelstrøk.

En annen årsak til sportens suksess skyldes også at håndball har vært et fast element på det olympiske programmet siden 1972. Håndball (for menn) var for første gang på OL-programmet i 1936 i Berlin, men var utelatt fra programmet i 36 år og kom først igjen i 1972 da lekene igjen foregikk i Tyskland – denne gangen i München. Kvinnene fikk sin olympiske debut i 1976 i Montreal, Canada, hvor det ble østeuropeisk på pallen i form av Sovjetunionen, DDR og Ungarn.

To Top
X