Landslag

Finaletapet ingen krise

Det ble en skikkelig nedtur for de norske håndballjentene i VM-finalen i Hamburg, ettersom Frankrike ble for sterke og vant med to mål i en høydramatisk finale i hansabyen. Basert på resultatene tidligere i mesterskapet hadde de fleste ekspertene tippet en grei norsk seier, men de franske jentene viste en fantastisk innsats og at ballen fortsatt er rund.

Mest verdifulle og VMs toppscorer

De norske spillerne viste allikevel mye godt spill i turneringen, og Nora Mørk ble VMs toppscorer med 66 mål. Stine Brede Oftedal ble på sin side kåret til turneringens mest verdifulle spiller, og landslaget bør få god nytte av disse to 1991-modellene i flere mesterskap framover. Allerede neste desember spilles det nytt EM i Frankrike, og det hadde vært deilig hvis det norske laget klarer å revansjere det sure finaletapet mot den kommende vertsnasjonen.

Var veien til finalen for lett?

Til tross for tap mot Sverige i gruppespillet hadde det norske laget små problemer med å slå Spania i åttedelsfinalen. Oddsen var derfor høy for at laget skulle få like store problemer som i kvartfinalen mot Montenegro i 2015. Russland ble også lett feid til side med 14 mål i kvartfinalen, og de fleste tippet derfor grei skuring mot Nederland i semifinalen. Også i denne kampen innfridde det norske laget med en ni måls seier, og alle bookmakerne var derfor sikre på at Norge kunne innkassere et nytt mesterskap. Slik gikk det imidlertid ikke, og man kan derfor spørre seg om det norske laget undervurderte finalemotstanderen, eller om laget rett og slett ikke taklet forventningspresset godt nok. 

Opptur for Sverige

Sverige virker å ha et godt lag på gang, og kanskje var det en liten nedtur for de norske jentene at de ikke fikk anledning til å revansjere det uventede tapet i gruppespillet? Særlig Nathalie Hagman gjorde en god figur for de blågule på høyrevingen, men også de svenske jentene måtte strekke våpen mot Frankrike etter at de ledet med ett mål til pause. Skuffelsen preget laget i bronsefinalen mot Nederland, og svenskene måtte derfor nøye seg med den sure fjerdeplassen, men det blir spennende å følge «søta bror» fremover i de neste mesterskapene.
 

Nedturer for gamle storheter

Situasjonen er derimot langt dystrere på andre siden av Øresundbroen, hvor Danmark opplevde nok en mesterskapsnedtur. Danskene ble for små mot Sverige i kvartfinalen, og laget tapte også to kamper i gruppespillet. De rødhvite kan allikevel trøste seg med at de slo vertsnasjonen Tyskland i åttedelsfinalen foran et skuffet hjemmepublikum i Magdeburg. Hjemmelaget hadde nok håpet å komme lenger i sin egen turnering, men en tredjeplass i gruppen resulterte i en motstander som var for tøff allerede i den første gruppespillkampen. Den gamle storheten Sør-Korea røk også ut i åttedelsfinalen, noe som førte til at det bare var europeiske lag som spilte i kvartfinalene. Dette er ikke et sunnhetstegn for bredden i internasjonal damehåndball, men det er et klart tegn på at vi allerede kan begynne å glede oss til neste års EM i Frankrike, hvor det norske laget nok en gang blir en av favorittene.

To Top
X