Landslag

En knalltøff gruppe

Kresimir Kozina, Croatia

Håndball-EM for menn nærmer seg med stormskritt, og turneringen spilles i Kroatia fra 12. til 28. januar. EM i 2016 ble arrangert i Polen, og det var Tyskland som gikk seirende ut etter å ha slått Spania i finalen. 
Norge har de siste årene fått på plass et solid herrelandslag, og de fleste husker sikkert årets VM-finale hvor laget måtte strekke våpen mot Frankrike. I EM 2016 havnet laget på en flott fjerdeplass, og de norske gutta er utvilsomt en outsider også i 2018.

Kan fjerdeplassen forbedres?

Norge har havnet i en tøff gruppe, hvor laget nok en gang trakk Frankrike. Det franske laget er i skrivende stund den største favoritten blant bookmakerne til å vinne turneringen – tett etterfulgt av vertsnasjonen. Kroatia kommer garantert til å ha et entusiastisk hjemmepublikum i ryggen, og noe annet enn minst en semifinale kommer til å bli en stor skuffelse. Tyskland slo Norge i bronsefinalen for to år siden, og de regjerende mesterne gir 8,00 i odds hos bet365 for å forsvare tittelen. Tyskerne har ikke et like sterkt lag som i 2016, og rangeres i skrivende stund bak Frankrike, Kroatia, Danmark og Spania. Norge gir 14 ganger pengene, noe som er et perfekt utgangspunkt for våre beste menn. Norge trives nemlig utmerket i outsiderrollen, og forhåpentligvis kan håndballgutta gjøre de nøkterne forhåndstipsene til skamme. 

To klare favoritter

Norge er allikevel soleklar favoritt til å gå videre fra Gruppe B sammen med Frankrike, og det norske laget bør ha mer enn nok kvalitet til å slå Hviterussland eller Østerrike for å gå videre til mellomspillet. Det er nemlig tre av fire lag som går videre fra gruppen, og det forventes at Østerrike og Hviterussland kommer til å gjøre opp om tredjeplassen. Norge innleder mot Frankrike, og det norske laget kan derfor risikere å ha kniven på strupen i den andre kampen mot Hviterussland. Vi skal tross alt ikke lenger tilbake enn til kvalifiseringen, hvor laget gikk på et sjokktap mot Litauen. Det er derfor viktig å ikke ta noe for gitt i forkant av møtene mot gruppens to outsidere.
Vanskelig gruppe for vertsnasjonen
Kroatia er muligens en av de store favorittene, men vertene får ingen enkel start på turneringen. Både Sverige og Serbia kan fort gi de rødhvite godt motstand, og spesielt i kampen mot sistnevnte kan det komme til å koke på tribunen. Island er tippet å havne sist i Gruppe A, men våre nordiske naboer bør ha gode sjanser til å vinne mot serberne på en god dag. To av forhåndsfavorittene finner vi også i Gruppe D, hvor det forventes at Spania og Danmark tar de to første plassene i konkurranse med Tsjekkia og Ungarn. Regjerende mester Tyskland finner vi i Gruppe C sammen med Montenegro, Makedonia og Slovenia.

 

Blir formatet for kjedelig?

12 av de 16 lagene fra gruppespillet går videre til et mellomspill bestående av to grupper med seks lag. Dette fører til fem nye kamper, noe som innebærer åtte gruppekamper i løpet av turneringen. Dette kan føre til mange betydningsløse oppgjør, og det hadde kanskje blitt mer spennende hvis de to beste lagene fra hver gruppe gikk rett til kvartfinale etter gruppespillet. På den annen side kan man hevde at det blir flere kamper, samtidig som de store favorittene kan tillate seg et par feilskjær på veien mot semifinalene 26. januar.

To Top
X