Landslag

Blir det ny norsk VM-finale?

Sommerferien er over for denne gang, noe som betyr at høstmørket og vinteren siger inn her oppe i nord. For oss håndballinteresserte er derimot dette gode nyheter, siden favorittsporten vår starter opp igjen for fullt. I september var det avkast i de hjemlige seriene, men selve rosinen i pølsa er de store mesterskapene for damer og herrer som spilles i desember og januar.

Kvinnehåndballen er tradisjonelt den grenen som har fått mest oppmerksomhet i norsk presse, men i denne artikkelen skal vi se nærmere på håndball-VM for menn som spilles i Danmark og Tyskland fra 10. til 27. januar neste år. Dette er to tradisjonelle håndballnasjoner, som forhåpentligvis kan være med på å gi herrehåndballen et etterlengtet løft, og dermed øke interessen for denne fascinerende sporten.

En idrett med stort potensial

Det er ikke til å legge skjul på at håndballen har slitt med å få fotfeste utenfor Europa, og i den forbindelse har idretten mye å lære av andre sportsgrener. Det blir spennende å se om valget om å ha to vertsnasjoner kan bidra til å spre håndball til andre nasjoner. Sammenlignet med andre sportsgrener som fotball, basketball og ishockey har håndball fått lite gjennomslag i underholdningsindustrien, noe som illustreres ved at disse idrettene blir ofte brukt som tema for spill på nettet og populære konsollspill. For eksempel har fotballen FIFA som er utrolig populært og det nye FIFA 2019 slippes i september. Basketball har NBA som også er produsert av EA, men det tilbys også mange basketspill i nettleseren som Bouncy Dunk. Du har også NHL versjonen for ishockey, men også ishockey spillet Break Away som kan spilles i nettleseren. Et lignende spilltilbud finnes ikke for håndball, og dette er kanskje med på å forklare hvorfor idretten sliter med å etablere seg i andre verdensdeler.

Nesten hele verden blir representert

Det internasjonale håndballforbundet (IHF) gjør i hvertfall alt som er mulig for å spre sporten til varmere breddegrader, og i årets turnering kommer det seks deltakernasjoner fra Afrika og Sør-Amerika. Europeiske land utgjør allikevel halvparten av mesterskapets deltakere, og det blir nok også blant disse at vi finner den endelige mesteren. Mesterskapet skal spilles i seks byer, hvorav to ligger i Danmark. Vertsbyene er metropoler som Hamburg, København, München, Köln og Berlin, samtidig som lille Herning på Jylland også har fått verts- og finalestatus. Sistnevnte skiller seg naturlig nok ut i mengden, men dette er en av de danske byene med de sterkeste håndballtradisjonene, og det er også her at de norske gutta skal spille alle gruppespillkampene sine.

Norge er outsider

Det norske laget har gjort det bra i de siste mesterskapene, og det hele toppet seg da det nådde VM-finalen i 2017. I turneringen denne vinteren anses det norske laget som outsidere, men det er foreløpig Danmark som topper favorittlisten til de fleste bookmakerne. Det blir derfor et durabelig oppgjør mot de gamle koloniherrene våre i Herning 17. januar, og forhåpentligvis blir dette en ren gruppefinale. Andre land som tippes høyt oppe er selvsagt tittelforsvarer Frankrike, men lag som Tyskland, Spania og Kroatia vil nok også ha et ord med i laget. I likhet med danskene kommer tyskerne til å dra fordel av hjemmebane, og kanskje får vi en finale mellom de to vertsnasjonene i Herning 27. januar.

To Top
X