Andre nyheter

Beach-NM er tilbake!

NM i beach-håndball er denne sommeren tilbake på kalenderen etter to års fravær. 2014-versjonen skal holdes i Vestfold, nærmere bestemt i Sandefjord. Vertsbyen er kjent for å arrangere beachturneringer i både håndball og fotball, og med arrangementet i år vil byen igjen være sentral når Norges beste lag i beach-håndball møtes til dyst.

Som ved tidligere arrangementer er det førstemann til mølla for påmelding, og både kvinneklassen og herreklassen starter med 24 lag når turneringen går av stabelen mellom 20. og 22. juni i hvalfangerbyen.

Er man håndballspiller er det flere nye spilleregler man må forholde seg til når parketten blir byttet ut med sand. Selv om mye er likt, er det flere ting som skiller seg ut med beach-håndball. Det blir litt som at man må forholde seg til nye pokerregler når man bytter fra Texas Hold’em til for eksempel Omaha Hi/Lo – prinsippet er det samme, mens utførelsen er annerledes.

Nye regler å forholde seg til

Først og fremst er det ikke en halvsirkel i målvaktsområdet. Målområdet er rektangulært der kun målvakten har lov til å oppholde seg. Hvert lag består av tre utespillere og en keeper, og beach-ballen er også annerledes. I stedet for den tradisjonelle innendørshåndballen er det spesialtilpassede håndballer laget av gummi som gjelder for spill på sanden.

Hver kamp består av to omganger på syv minutter, med en pause på tre minutter mellom omgangene. Selve banespillet er meget likt håndballen man spiller på parkett, hvor man kaster ballen til hverandre og skal score i et mål med vanlig håndballstørrelse.

Beach-håndball er derimot litt annerledes i forhold til at man må ha en vinner i hver omgang, og står det uavgjort etter syv minutter i en omgang spilles det «golden goal» – hvor det første målet vinner omgangen.

Man må ha to omgangspoeng for å vinne kampen, og dersom de to lagene vinner en omgang hver for seg, spilles det noe man kaller «solo mot målvakt». Enkelt forklart er det en straffekast-konkurranse med en ishockey-lignende vri, der ballen spilles fra utespiller til egen målvakt, som spiller ballen tilbake til utespilleren som da er alene med motstanderens målvakt.

Inspirert av andre idretter

Det er også andre spesifikasjoner som skiller beach-håndball fra den tradisjonelle sporten. Det kan virke som om idretten har tatt inspirasjon fra andre idretter, blant annet basketball (i tillegg til tidligere nevnte ishockey), siden et mål kan gi to poeng.

Beach-håndball legger nemlig opp til at det skal være en publikumsidrett nettopp fordi man har mulighet til å vitne spektakulære mål. Scorer man et mål dommeren mener er spektakulært, får man to poeng for ett mål. For å oppnå to målpoeng ved én scoring, kan man for eksempel gjøre en piruett i lufta før man skyter, eller man kan score med et backhandskudd, imponerende flyvere, 6-meterskast, målvakts-scoring eller andre artisteri-scoringer.

I beach-håndball gjelder også de vanlige reglene om at du ikke kan holde ballen i hånden for lenge. Man kan for eksempel bli utvist (men spilleren kommer på banen igjen når laget deres gjenvinner ballen), osv. I tillegg gjelder vanlige håndballregler som for eksempel tramp, angrepsfeil, passivt spill, time-out og så videre.

Husk, Beach-NM finner sted den 20. – 22. juni 2014 i Sandefjord.

To Top
X