Landslag

Balkanekspert imponert over Norge

Redaktør, eier og Balkanekspert Zika Bogdanovic er imponert over Norges prestasjoner | Foto: Bjørn Kenneth Muggerud

Redaktør, eier og Balkanekspert Zika Bogdanovic er imponert over Norges prestasjoner | Foto: Bjørn Kenneth Muggerud

Redaktør, eier og Balkanekspert Zika Bogdanovic er imponert over Norges prestasjoner | Foto: Bjørn Kenneth Muggerud[/caption]

Når Norge møter Kroatia fredag er det ikke med en god kamphistorikk Norge stiller opp med. For ser vi på historikken, så har Norge kun ni seire, mot Kroatias 15, og to uavgjort. Og, på de siste fem kampene har Norge kun vunnet to, hvorav den ene var under EM i Polen.

Ser vi imidlertid på de to lagene mot hverandre under dette VM, så kommer Norge best ut av det på alle statistikker:

Norge er scorer flere mål enn Kroatia, 220 mål mot 199 mål. Norger har en større uttelling, 64% for Norge mot Kroatias 60%. Målvaktene er det også forskjell på. Kroatias målvakter redder 29% av skuddene, mens Norge redder 34%.

Så ser vi bort fra de siste 5 kamper, så burde det meste ligge til rette for en norsk seier i semifinalen.

Siste 5 kamper:

29.04.2015 Norge – Kroatia 27 – 26
03.05.2015 Kroatia – Norge 31 – 25
17.01.2016 Norge – Kroatia 34 – 31
31.01.2016 Norge – Kroatia 24 – 31
10.04.2016 Kroatia – Norge 27 – 21

Det som kan være Norges både ulempe og fordel er imidlertid at håndballgutta nå blir sett på som en trussel. Noe som gjør at det blir lagt mer arbeid ned i forberedelser og litt av overraskelsesmomentet er vekk.

Kroatia drømmer om en revansje for finalen i 2009

Dagen før semifinalen tok vi en snakk med Balkanekspert, redaktør og eier av Balkans største håndballnettsted, Balkan-handball.com, Zika Bogdanovic for å få hans tanker og syn på semifinalen.

– Kroatia har en lang og sterk tradisjon for å spille på høyt nivå. Dette er deres styrke hvis man skal sammenligne med det norske laget som har spilt fantastisk håndball så langt i mesterskapet. En kvalifisering til semifinale er alltid «liv og død» for det kroatiske laget, noe de har gjort 17 ganger siden 1994. Jeg tror de vil vil være mere avslappet og spille en kamp uten noe press på seg, sier Zika Bogdanovic, redaktør og eier av nettstedet Balkan-handball.com

Balkaneksperten er imponert over Norge og tror at det norske folk vil få mye glede av det norske laget i årene fremover, men frehever også viktigheten for Kroatia å bygge selvtilliten frem mot deres egeter mesterskap neste år, EM i Kroatia 2018.
Og, Kroatia har både noen rutinerte eldre spillere, samt den unge fremadstormende garde som banker inn mål.

Kroatia har 4-5 spillere som scorer de fleste målene, med Luka Cindric på topp med sine 32 mål i løpet av de 7 spilte kampene så langt. Likevel er det den rutinerte spilleren Domagoj Duvnjak med sine 19 mål Zika Bogdanovic trekker frem som den fremste nøkkelspilleren for Kroatia.

– Duvnjak er nøkkelspilleren for Kroatia, selv om det er andre spillere som har stått frem i de øvrige kampene, Cindric mot Hviterussland, Pesic mot Egypt og Mamic i slaget mot Spania. Han kan være ustoppelig i angrep, men samtidig farlig i sin frontposisjon i 5-1 mot Sagosen og Espen Lie Hansen. Med han i toppform kan Kroatia gå til finalen, samtidig som de har Luka Cindric i toppform.

Norge med blant de beste

Etter at Norge overrasket i EM 2016 i Polen, og ikke minst med prestasjonene så langt i VM, har resten av håndballfamilien begynt å ta Norge på alvor. Norge er blitt en alvorlig trussel og vist at de kan være med der oppe blant de beste.

– Men, Norge har vist at de kan spille på høyt nivå, enda en gang siden Krakow (red.anm EM i Polen). Jeg er sikker på at det vil bli mye moro for norske håndballfans med Berges gutter de neste årene. Spania er nå ute av topp 4, Norge er inne – sammen med de beste Danmark, Frankrike og Kroatia – inntil Tokyo.

– I Kroatia drømmer de om en revansje mot Frankrike for finalen i Zagreb 2009. Det så ut som «science fiction» for noen dager siden når de spilte «opp og ned» håndball i mesterskapet. Babic har gitt sjansen til noen unggutter som skal få litt erfaring før EHF EURO 2018 på hjemmebane hvor målet allerede er satt, GULL, det eneste som mangler i samlingen deres. Resultatet i Frankrike vil styrke selvtilliten deres inn mot dette mesterskapet, avslutter Zika Bogdanovic.

To Top
X